Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Jamnikowe opowieści

3 grudnia, 2024

Oliwa Novus

Oliwa Premium Extra Vergine Novus tłoczona mechanicznie niefiltrowana 500ml

  • Składniki: oliwa extra vergine tłoczona na zimno z oliwek odmiany „Dritta i Leccino” 100%
  • Kwasowość: max 0,2
  • Zawartości polifenoli: nie mniej niż 650 ppm
  • Wartości odżywcze w 100g:
    • Wartość energetyczna – 899 kcal/3762KJ
    • Tłuszcze – 99,9 g/w tym nasycone kwasy tłuszczowe – 14,46 g
    • Węglowodany – 0 g/w tym cukry – 0 g
    • Białko – 0 g
    • Sól – 0 g
  • Kraj pochodzenia: Włochy
  • Wyprodukowano w 100% z oliwek włoskich
  • Świeża włoska oliwa, zbiór i tłoczenie to październik 2024r.
  • Data minimalnej trwałości: 30.10.2026r.
  • Na dnie po odstaniu można zauważyć osad, który jest zjawiskiem naturalnym.
  • Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Nie schładzać poniżej 10 stopni.
  • Producent: Azienda Agricola Marina Palusci w C.da Fonte Gallo – Pianella (PE) – Włochy

Novus to młoda oliwa – pierwsza w tym sezonie – niefiltrowana w 100% włoska oliwa extra virgin.

Oliwki użyte do jej tłoczenia uprawiane są przez rodzinę Palusci od setek lat na wzgórzach Abruzji. Gaje oliwne są pielęgnowane w naturalny sposób w oparciu o zasady upraw biodynamicznych. Zbiór odbywa się ręcznie od początku października, kiedy oliwki są jeszcze zielone, gdyż wtedy wprawdzie mają mniej tłuszczu, ale obfitują za to w prozdrowotne substancje odżywcze, smakowe i zapachowe.

Po wytłoczeniu tej oliwy nie poddaje się jej filtracji, ani pełnej dekantacji, tylko od razu butelkuje dzięki czemu zachowuje oliwkowy mętny kolor, a co najważniejsze, wiele prozdrowotnych substancji znajdujących się w świeżych oliwkach. Młoda oliwa sprzedawana jest w przezroczystych butelkach, dzięki czemu cieszy oko piękną, świeżą zielenią, ale jednocześnie zobowiązuje do szczególnej ochrony przed dwoma wielkimi wrogami oliwy: światłem i ciepłem.

Do tłoczenia oliwy Novus używa się odmian oliwek Dritta i Leccino. To właśnie te szczepy nadają jej wyrazisty zapach świeżej trawy (oliwek) oraz zdecydowany smak. Tego typu oliwę traktuję się jako produkt sezonowy i sprzedaje do wyczerpania zapasów. Oliwa Novus jest pierwszą oliwą w sezonie niczym papierówka w naszych sadach. Oliwa ta pasuje zarówno do wegańskich dań podkreślając ich smak, jak również do słodkich deserów np. na bazie sera riccota. Świetnie sprawdza się z pieczona dynią lub bakłażanem, albo do sałatki z rukoli, ale też można nią doprawić wiele innych dań kuchni polskiej. Jest nie tyle tłuszczem, co przyprawą, która eksponuje i wzbogaca smaki i zapachy potraw.

Marina Palusci to rodzinna firma , która tłoczy oliwy z nawet 500-letnich własnych gajów. Oliwa to ich prawdziwa pasja. Oliwy Marina Palusci wygrywały wielokrotnie międzynarodowe festiwale oliw i goszczą na stołach restauracji najlepszych restauratorów.

Udostępnij