Oliwa Premium Extra Vergine Novus tłoczona mechanicznie niefiltrowana 500ml
- Składniki: oliwa extra vergine tłoczona na zimno z oliwek odmiany „Dritta i Leccino” 100%
- Kwasowość: max 0,2
- Zawartości polifenoli: nie mniej niż 650 ppm
- Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna – 899 kcal/3762KJ
- Tłuszcze – 99,9 g/w tym nasycone kwasy tłuszczowe – 14,46 g
- Węglowodany – 0 g/w tym cukry – 0 g
- Białko – 0 g
- Sól – 0 g
- Kraj pochodzenia: Włochy
- Wyprodukowano w 100% z oliwek włoskich
- Świeża włoska oliwa, zbiór i tłoczenie to październik 2024r.
- Data minimalnej trwałości: 30.10.2026r.
- Na dnie po odstaniu można zauważyć osad, który jest zjawiskiem naturalnym.
- Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Nie schładzać poniżej 10 stopni.
- Producent: Azienda Agricola Marina Palusci w C.da Fonte Gallo – Pianella (PE) – Włochy
Novus to młoda oliwa – pierwsza w tym sezonie – niefiltrowana w 100% włoska oliwa extra virgin.
Oliwki użyte do jej tłoczenia uprawiane są przez rodzinę Palusci od setek lat na wzgórzach Abruzji. Gaje oliwne są pielęgnowane w naturalny sposób w oparciu o zasady upraw biodynamicznych. Zbiór odbywa się ręcznie od początku października, kiedy oliwki są jeszcze zielone, gdyż wtedy wprawdzie mają mniej tłuszczu, ale obfitują za to w prozdrowotne substancje odżywcze, smakowe i zapachowe.
Po wytłoczeniu tej oliwy nie poddaje się jej filtracji, ani pełnej dekantacji, tylko od razu butelkuje dzięki czemu zachowuje oliwkowy mętny kolor, a co najważniejsze, wiele prozdrowotnych substancji znajdujących się w świeżych oliwkach. Młoda oliwa sprzedawana jest w przezroczystych butelkach, dzięki czemu cieszy oko piękną, świeżą zielenią, ale jednocześnie zobowiązuje do szczególnej ochrony przed dwoma wielkimi wrogami oliwy: światłem i ciepłem.
Do tłoczenia oliwy Novus używa się odmian oliwek Dritta i Leccino. To właśnie te szczepy nadają jej wyrazisty zapach świeżej trawy (oliwek) oraz zdecydowany smak. Tego typu oliwę traktuję się jako produkt sezonowy i sprzedaje do wyczerpania zapasów. Oliwa Novus jest pierwszą oliwą w sezonie niczym papierówka w naszych sadach. Oliwa ta pasuje zarówno do wegańskich dań podkreślając ich smak, jak również do słodkich deserów np. na bazie sera riccota. Świetnie sprawdza się z pieczona dynią lub bakłażanem, albo do sałatki z rukoli, ale też można nią doprawić wiele innych dań kuchni polskiej. Jest nie tyle tłuszczem, co przyprawą, która eksponuje i wzbogaca smaki i zapachy potraw.
Marina Palusci to rodzinna firma , która tłoczy oliwy z nawet 500-letnich własnych gajów. Oliwa to ich prawdziwa pasja. Oliwy Marina Palusci wygrywały wielokrotnie międzynarodowe festiwale oliw i goszczą na stołach restauracji najlepszych restauratorów.